реклама 468

Monday, March 9, 2009

Пенсионер се качи на бегом до Черни връх без допинг

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Пенсионер се качи на бегом до Черни връх без допинг

Пенсиониран миньор шашна младоците и пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 2 часа и 44 минути. Трасето е с дължина 18.5 километра.

На слизане от първенеца на Витоша 62-годишният Ненчо Рангелов от пернишкото село Люлин, вместо да вземе лифта като останалите участници в планинското бягане за купа Витоша, поема по лятната пътека до Кладница. Спечеленият от него златен медал във възрастовата група на 60-годишните е поредното признание за спортното му дълголетие. Никога не съм вземал стимуланти, твърди човекът, който освен че е бягал маратон, е бил и състезател по борба в Миньор Перник. През всичките тези години вместо допинг кусал мед, а килограмите, за да влезе в категория, свалял не в сауната, а с бягане по билото на Люлин планина.

Всяка сутрин, преди състезание, самотният бегач поемал тежкия маршрут от Люлин - през софийска Клисура, Вердикал, Банкя и обратно или пък цепел плнината, тръгвайки от пернишката й част и слизайки в Горна баня, Софийско.

26 години докато вадел кюмюр под земята, извървявал по шест километра на ден, за да отиде на работа пеш и се връщал по същия начин, без значение дали грее слънце или бушуват виелици. Никога не е боледувал, въпреки че неведнаж и дваж се прибирал вкъщи вир вода, целият в скреж и ледени висулки.

За мен, бягането е начин на живот. Обичам планинските пробези и туризма, състезавал съм се на ски бягане и туристическо ориентиране.

Над 12 пъти съм бягал в софийския маратон на 42 км, 8 пъти съм мерил сили във високоплнинското изкачване Сапарева баня - Паничище, разказва човекът, в чиято кариера има и две обиколки /по 100 км./ на Витоша.

Почти отвсякъде е носел медали. Отличията му са станали толкова много, че една чанта не му стига, за да ги побере. Тренира сам и сам финансира участията си. След Черни връх Ненчо се готви за поредното състезание - големият старт през октомври в р. Черна гора, където ще мери пробег в балканиадата на ветераните.

Спортистът-ветеран е ръководител на групата по пешеходен туризъм в



No comments:

Post a Comment